Ampoule

2016 yılında yerli patent başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 6 bin 445’e yükseldi. 3457 yerli Faydalı Model başvurusunu da dahil edersek, geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 10 bin yerli buluş için Patent ve Faydalı Model başvurusu yapıldığını görüyoruz.

Patent başvuru ve tescil sayıları artarken patentlerin ticarileşmesine yönelik çalışmalar da hız kazanmıştır.

Evet, gelinen noktada sevindirici bir ivme ile başvurularda artış kaydedildiği gerçektir.Bu artışlar yeterli olmamakla birlikte, bu konuda devlet tarafından sağlanan teşviklerin artırılması ve buluş sahiplerinin bilinçlendirilmesi elbette başvuruların artmasında çok önemli rol oynamıştır.

Patent başvurularında dünya ortalamalarını yakalama ve gelişmiş ülkelerle rekabet edebilme konusunda siz buluş sahiplerinin büyük küçük demeden buluşlarını koruma altına alması son derece önem arzetmektedir.

Ofisimiz patent ve faydalı model belgesi talepleri ile ilgili olarak;  ön hazırlık, araştırma, başvuru dosyasının hazırlanması, takibi ve belgelerin alınması, yıllık ücretlerinin ödenmesi ve patent veya faydalı model ilgili her türlü değişiklik işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Patent ve faydalı model korumasında en önemli aşama dosyanın tarifname ve istemler bölümlerinin hazırlanmasıdır.Çünkü hukuki korumanın sınırlarını özellikle “patentin kalbi” dediğimiz istemler bölümü oluşturmaktadır.Bu sebeple buluş sahibi ile birlikte birebir titiz bir  çalışma ortaya konmaktadır.

22/12/2016 tarihinde kabul edilen 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre; 

Teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilir.

Kanunda Buluş niteliğinde sayılmayanlar ise;

a) Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler.

b) Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler.

c) Bilgisayar programları.

ç) Estetik niteliği bulunan mahsuller, edebiyat ve sanat eserleri ile bilim eserleri.

d) Bilginin sunumu.

şeklinde belirlenmiştir.

Kanuna göre Patent verilmeyen buluşlar ise;

a) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar.

b) Mikrobiyolojik işlemler veya bu işlemler sonucu elde edilen ürünler hariç olmak üzere, bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik esas olarak biyolojik işlemler.

c) İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dâhil tüm tedavi yöntemleri.

ç) Oluşumunun ve gelişiminin çeşitli aşamalarında insan bedeni ve bir gen dizisi veya kısmi gen dizisi de dâhil olmak üzere insan bedeninin öğelerinden birinin sadece keşfi.

d) İnsan klonlama işlemleri, insan eşey hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri, insan embriyosunun sınai ya da ticari amaçlarla kullanılması, insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlar.

vb . gibi buluşlar patent verilemeyecek buluşlar olarak belirtilmektedir.

Destekler :

 TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından, gerekli şartları ve belgeleri sunan buluş sahiplerine verilen teşvikler mevcuttur.